Øl Braisert brisket
Brisket er et must på menyen for enhver seriøs ”BBQ-chef” og denne oppskriften har alle 3 ingrediensene vi elsker. Øl, brassering og 2 kg storfekjøtt. Husk å sette av god tid.
4 – 6 porsjoner
Vanskelighetsgrad: Middels
Forberedelse: 15 minutter
Grilltid: 5 timer
Anbefalt pellets: Hickory
Ingredienser
- 2,5 – 3 kg Brisket
- BBQ-Rub for storfe
- 4 fedd hvitløk (hakket)
- 2,5 dl brunt sukker
- Boks med 400 g hakkede tomater
- 1 flaske med øl
(eks. BBQ Shop´s Dark Texas Lager) - 200 g bacon i biter
- 5 dl kjøttkraft
- 0,5 dl eple eddik
- 2 løk (hakket)
- 1 flaske chilisaus (ca. 300 g)
OBS! Husk å sette av god tid. Brisket skal forberedes en dag i forveien for grillingen.
Dekk alle sider av brisketen med gode mengder bbq-rub, og røyk den på grillen i 2 timer.
På kullgrill: Bruk lav indirekte varme og røykflis (hickory) og røyk kjøttet under lokk i en time. (Denne siden har en fin guide for røyking på Keramiske griller)
På Traeger pelletsgrill: Fyr opp grillen og sett temperaturen til 80 grader. Da får du en god og fin røyk/temperatur for å røyking av brisket.
Etter 2 timer tar du brisketen av grillen, og lar den avkjøle litt før du pakker den inn i 3 lag med plastfolie (Stramt og tett). La den ligge natten over i kjøleskapet. Dette vil fremheve røykaromaen ytterligere.
Dagen for grilling:
Fyr opp grillen og få temperaturen opp til ca. 250 grader.
Grill brisketen 8-10 minutter på hver side til du har fått noen flotte grillmerker på hver side. OBS. På kullgrill vil grilltiden være kortere – følg med underveis så kjøttet ikke brenner seg.
Forvarmer du en stor støpejerns gryte over høy varme. Ha i baconbitene og grill til de er gyldne og crispy. Putt oppi hakket løk og la det surre i 5-6 minutter. Tilsett hvitløk og gi det 2 minutter til. Rør så inn hakket tomat, chilisaus (ketchup alternativt), brunt sukker, kjøttkraft og ½ ss med BBQ-rub. La det småkoke.
Når brisketen er har fått grillmerker tar du den av grillen og plasserer den oppi gryten sammen på toppen av det andre (fettsiden opp). Bruk en skje og hell noe av sausen fra gryten over brisketen. Få ned temperaturen på grillen til ca. 170 grader.
Ha lokk eller aluminiumsfolie over gryten og sett den på grillen. Grill under lokk i 1,5 time. Væskemengden skal da ha halvert. Hell flasken med øl i gryten, sett på lokket og grill i ytterligere 1,5 time. Sjekk temperaturen. Brisketen er ferdig når kjernetemperaturen er 96 grader. Flytt brisketen til en skjærefjøl og la den hvile i 15 minutter.
Mens brisketen hviler heller du kraften fra gryten over i en panne og blander med eple eddiken. Kok opp mens du rører og la den koke til sausen har tyknet.
Del brisketen i tynne skiver og server med deilig hjemmelaget BBQ saus.